De UN City
Aluminium is onderdeel van het enorme bouwproject.
Kopenhagen loopt voorop in het aantrekken van een nieuw hoofdkantoor voor zeven verschillende VN-organisaties, dat zal worden opgetrokken aan de waterkant van de hoofstad. In het gebouw zullen 1.200 werknemers aan het werk zijn, wat het op zes na grootste VN-kantoor in de wereld zal zijn - alleen voorbijgestreefd door steden als New York, Genève, Rome, Wenen en Parijs.
Een grote witte ster… dit is de vorm die de bekroonde architecten van 3XN aan het nieuwe UN City ontwerp in Kopenhagen hebben gegeven. Zij hebben atypisch gedacht in verband met de bouw van het nieuwe VN-hoofdkwartier in Marmormolen, waar zij met het stervormige ontwerp een gebouw hebben willen optrekken dat duidelijk en op iconische wijze de waarden en autoriteit van de VN willen uitdrukken.
Dit wordt onder andere bereikt door een verenigend midden van het huis, waar alle algemene functies zijn gecentreerd. Openheid op alle niveaus. Een structuur die een organisatie vorm geeft, waar efficiëntie en professionaliteit op elk gebied onder een gezamenlijke set van waarden wordt geconsolideerd. 'Levering is er één van'.
Algemene overeenkomst in twee
Het was E. Phil & Son, die in 2010 de tender won voor fase 1 als aannemer en werd gekozen voor het omzetten van de ideeën en de architectuur van 3XN naar de realiteit - en in een ongewone constructie.
Sindsdien heeft E. Pihl & Son gewerkt aan fase 1 en won vervolgens fase 2 en leverde een zeer groots resultaat af.
Aluminium op de gevel
Vandaag de dag is aluminium een natuurlijk bestanddeel van gevels van gebouwen en met de UN City als het ultieme voorbeeld: Bijna de gehele gevel is bedekt met aluminium. Een centraal element van expressie is een fundamentele gedachte geweest bij 3XN reeds vanaf de ideefase. Het idee was om de zonwering op de gevel als haar handelsmerk te maken.
Hoge eisen aan bijv. de duurzaamheid, het gewicht en de vrijheid van een vormbare verwerking maakte aluminium een evidente materiaalkeuze voor de kantoorgevels en de zonwering voor UN City. Het definitieve ontwerp van de luiken en de bevestigingen is het resultaat van een intensieve samenwerking met Viking Markise (zonweringen) en Pihl & Son en illustreert zowel de kracht van de gebogen geometrie en tegelijkertijd wordt diepte en variatie aan de gevel gegeven.
Het uitzicht van zowel de binnen- als de buitenkant plus de centrale rol ten opzichte van het lage energieverbruik van het gebouw was één van de parameters van de instelling van de perforatiegraad van de luiken en - het patroon. 1:1 - samples gemonteerd op het schaalmodel van de gevel van de bouwplaats waren een belangrijk instrument in dit proces en zorgden ervoor dat de zonneschermen voldoen aan zowel de functionele als de esthetische eisen, die vooraf aan UN City werden gemonteerd,' aldus Søren Nersting, architect bij 3XN.
Extreem energievriendelijk
Verwacht wordt dat UN City één van de meest energievriendelijke gebouwen in Denemarken zal zijn, want het is gebouwd overeenkomstig energieklasse 1 voor huizen. Geklassificeerd als een klimaatvriendelijk gebouw dat minder gebruikt dan 50kWh per m2.
Reeds prijswinnaar
In 2012 werd aan het gebouw reeds de prestigieuze EU-prijs 'Green Building Award for New Buildings' uitgereikt. Tegelijkertijd is het geregistreerd voor het ontvangen van de internationale duurzaamheidscertificering, LEED's gouden status voor haar werk met waterconsumptie, klimaat en energie. Op deze wijze werden een aantal handelingen uitgevoerd om de consumptie te reduceren. Zonnecellen bedekklen onder andere grote delen van het dak voor het dekken van het elektriciteitsverbruik van het gebouw. Deze koelen het gebouw met behulp van zonneschermen en zeewater. Bovendien vangen zij regenwater op dat wordt gebruikt in de toiletten.
Feiten - als volgt uitgeleverd: |
|
Van idee tot windtunnel en een gebruiksklaar concept
Alumeco's klant Viking Markiser won het contract voor de zonwering van het gebouw en begon onmiddellijk met het ontwikkelen van verschillende mogelijkheden die voldeden aan de wensen van de architecten en de aannemers. Ten eerste een skeletconstructie met geperforeerde platen bedoeld voor de luiken. Na verschillende tests viel de keus op een zeer gecompliceerde oplossing met gebogen platen met 14 volledige knikken in elk luik en een zorgvuldig gekozen legering en positie. Deze oplossing speelde een rol in de vereiste sterkte, zodat zij succesvol waren in de test in de Velux Windtunnel en Jutland.
Een opdracht voor het ontwikkelen van een constructie en niet bewezen luikensysteem van deze afmetingen en met deze complexiteit stelt hoge eisen aan alle deelnemers. Eisen die niet typisch zijn binnen de normale parameters voor gebouwen/bouwprojecten, met inbegrip van de gewone verkoopvoorwaarden. Alleen al het feit dat het ontwikkelingsproces er al meer dan een jaar zit aan te komen, toont de complexiteit van het project.
Cruciaal hierbij is de samenwerking en het inzicht in het project, de deelnemers, het proces en het eindproduct. In deze context lijkt ALUMECO zeer competent en zij waren enthousiast om de optimale oplossing te vinden voor een ontmoeting met de aannemer, de turn-key aannemer en zogezegd met ons, VIKING MARKISER.
Viking Markiser waardeerde de open en eerlijke samenwerking, waar in het bijzonder de mogelijkheden en beperkingen zeer professioneel werden afgehandeld. De hobbels in het traject werden met gezamelijke inspanning opgelost en met het doel om met genoegdoening van de aanemer een compleet systeem af te leveren en zelfs op tijd.' Frank Prinds, Project Manager bij Viking Markiser A/S.
Zeven subleveranciers - bijeengezocht door Alumeco
Viking Markiser benadrukte het belang van het afhandelen van alle processen door één leverancier. Het doel was het vermijden van geschillen en meningsverschillen tussen de verschillende partijen. Alumeco heeft veel ervaring in de rol als verenigende leverancier voor de gehele veeleisende waardeketen. Dit hield in dat Alumeco afspraken maakte met Italiaanse en Finse leveranciers over het bewerken en extruderen van profielen en tevens met een Belgische fabriek die coils walste, die vervolgens in Duitsland en Zweden werden berwerkt voordat de definitieve oppervlakbehandeling werd uitgevoerd in Denemarken.
`Het project geeft ons de mogelijkheid, met ons advies over de extrusie van profielen, gewalste producten, verwerking en oppervlakbehandeling, veel meer te zijn dan uitsluitend een leverancier van aluminium. Wij zijn waakzaam bij alle stappen - van de productie van materialen in België, Italië, Duitsland, Finland, Zweden en Denemarken, tot het definitieve product in een betere logistieke opzet. En verder zijn wij blij om onderdeel te zijn van een internationaal bouwproject dat definitief voor vele jaren het gezicht zal vormen van Kopenhagen,` aldus Christian Pilgaard, verantwoordelijke voor het project bij Alumeco A/S.
Een aantrekkelijke maar uitdagende locatie
Een van de grootste uitdagingen was om de geschikte oppervlakbehandeling te vinden die paste bij de locatie direct in de haven van Kopenhagen en de invloed die dat zou betekenen voor het materiaal met een geperforeerd oppervlak.
Ze hebben verschillende mechanische oplossingen en laksoorten getest, en, na duizend testuren uitgevoerd door het FEM Instituut in Duitsland, hebben zij gekozen voor een oplossing die in overeenstemming was met de GSB voorschriften. Ze anodiseerden de items als voorbehandeling en lakten deze met een laklaag. Deze opzet zorgde voor een logistieke uitdaging, want de items moesten machinaal afgewerkt worden, niet later dan 48 uur na het anodiseren.
Functie-overschrijdende samenwerking
De samenwerking tussen de aannemer, 3XN, E. Pihl and Son en Viking Markiser is bepalend geweest voor het eindresultaat. Frequente controles van de processen en de uitgevoerde audits in zowel Denemarken als in Duitsland zorgden voor een goed productieproces.
/