Nordhavnstunnel
Toen het bedrijf Alusteel uit Funen de tender won voor de vervaardiging van lichtschermen voor het Nordhavnsvej project in Kopenhagen, was Alumeco de ideale partner voor sparring en samenwerking. De oplossing, die geleidelijk de instroom van licht aan beide uiteinden van de tunnel vermindert, is een puzzel van lichtschermen van bewerkte en gemonteerde aluminium profielen.
- Wij hebben jarenlang een goede samenwerking gehad met Alumeco, dus toen we het Nordhavn project kregen, vroegen wij uiteraard Alumeco hier deel van uit te maken, aldus Mads Milling, mede-eigenaar van Alusteel.
Hij vervolgt:
- Het is voor ons belangrijk dat we de leverbetrouwbaarheid, de kwaliteit, een efficiënte logistiek en andere factoren in stand houden, en dat is precies waarvoor we Alumeco kennen. We hebben jarenlang een geweldig partnerschap gehad. Misschien omdat wij het vanaf het begin niet altijd over alles eens waren, hetgeen heeft geresulteerd in een uitstekende dialoog tijdens het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen.
'Eenvoudigweg perfect…'
- Toen wij in het project instapten, was de aannemer nog niet ver in het proces. Dus we zijn ergens gaan zitten met de initiatiefnemers van het bouwproject en met Alumeco om de juiste profielen te vinden voor het project. Uiteindelijk werd het de nieuwe ontwikkeling van bestaande profielen, die we vervolgens groter hebben gemaakt, zegt Mads Milling.
- We maakten een schaalmodel van het profiel, dat wij meenamen naar een bijeenkomst met het gemeentebestuur van Kopenhagen - de aannemer van het project. Het bleek precies te zijn wat ze wilden - eenvoudigweg perfect.
Sparring, structuur en logistiek
Voor Mads Milling was Alumeco een belangrijke sparringpartner gedurende het gehele project:
- Alumeco was een goede sparringpartner tijdens de ontwikkelingsfase, Want het is een onderneming die hoge eisen stelt aan zijn werknemers. Dit maakt hen tot goede en vakkundige mensen.
- In eerste instantie zouden wij de profielen voor bewerking hebben gehad, maar ik zag reeds snel het voordeel van het ontvangen van de profielen die na bewerking door Alumeco waren verpakt. Dit hield in dat wij de bewerkte profielen gedeeltelijk gemonteerd on site in Kopenhagen ontvingen en het was gewoon een opluchting dat Alumeco in staat was de gehele opzet van de logistiek af te handelen.
12.500 halfverwerkte segmenten - allen verwerkt
- De lichtschermen, aldus berekend door de architect, kleuren en verbleken het daglicht, wat zorgt voor een comfortabele verandering tussen licht en 'donker' bij het binnengaan en verlaten van de tunnel. Dit is een nieuwe en interessante manier om dit probleem op te lossen, aangezien aan zowel de functionaliteit als de esthetiek werd gedacht, aldus Christian Pilgaard, Project Manager bij Alumeco en onderdeel van het team dat aan het project werkte:
- Wij hadden 15 verschillende aluminium profielen nodig in de vorm van bouw- en hoeksegmenten, die samen konden worden geklikt in verschillende hoogten en kubusvormen. Samen met Alusteel ontwikkelden wij verder een kliksysteem en planden de logistiek met gedeeltelijk gemonteerde profielen, zodat alle 12.500 profielen konden worden gemonteerd als een bouwkit on-site.
Feiten over het Nordhavn project:
In Nordhavn wordt op dit moment een geheel nieuwe wijk gebouwd die nieuwe toegangswegen vereist, en de tunnels (en lichtschermen) zijn een onderdeel van deze nieuwe infrastructuur. In dit verband bouwt de gemeente Kopenhagen Nordhavnsvej, dat de snelweg van Helsingør verbindt met Nordhavn.
Wanneer automobilisten de tunnels ingaan en verlaten, zullen zij zien dat het daglicht verbleekt - in plaats van de traditionele plotselinge overgang van licht naar donker.
Duizenden samengeklikte aluminium profielen resulteren in 'buizen' met verschillende kubusvormen en hoogten.
Het bedrijf Alusteel uit Funen won de tender voor de vervaardiging - en gebruikt Alumeco als sparringpartner en leverancier.
Gedurende het gehele proces heeft Alumeco samengewerkt met Alusteel, van de ontwikkeling van profielen alsmede de logistiek met directlevering on-site.
De dialoog tussen de aannemer (gemeente Kopenhagen), Rambøll en andere deelnemers in het project - met betrekking tot externe audits, controleplannen, kwaliteitsdocumentatie (voor oppervlaken en toleranties) etc. is goed geweest.
De profielen zijn natuurlijk geanodiseerd met 25 mu in laagdikte, omdat de oplossing zo dicht bij het water is gelegen. Het doel van natuurlijke anodisering is dat het decoratief en beschermend werkt. Alumeco heeft verder de profielen afgewerkt en opgedeeld, zodat zij half-vervaardigd on-site konden worden afgeleverd.
Feiten in cijfers:
Voor het westelijke lichtscherm werden 20 driehoeken gebruikt
Iedere driehoek is vervaardigd van een oorspronkelijk stalen frame (RHS 450x150x10mm)
Iedere driehoek wordt gemonteerd met een tweede aluminium frame met 12 panelen in een zeshoekig patroon (H: 800mm x B: 80mm)
Verschillende tertiaire aluminium frames werden op het secundaire aluminium gemonteerd in een variatie van geometrische vormen.
In aantal variëren deze tussen de 9 tot 12 eenheden in iedere driehoek en in H: 800 - 2.800 x B: 40mm.
Er zijn in totaal 10 verschillende vormen van tertiair aluminium, in 6 verschillende hoogten:
2 x driehoeken H: 800mm.
2 x driehoeken H: 1.200mm.
2 x driehoeken H: 1.600mm.
2 x driehoeken H: 2.000mm.
6 x driehoeken H: 2.400mm.
6 x driehoeken H: 2.800mm.
Iedere driehoek is ongeveer 49m2 groot en het westelijke lichtscherm is ongeveer 980m2 groot.
Het lichtscherm is ongeveer 59m lang.
Ongeveer 70 ton aluminium werd voor de westzijde gebruikt.
Het artikel werd aangemaakt in samenwerking met Alusteel.
Bekijk onze fotogalerij:
/